Na čo je dobrý mangán?
Mangán je prvok, ktorý je dôležitý pre správnu krvotvorbu a podieľa sa tiež na správnom vývoji medzibunkovej hmoty chrupaviek a kostí. Má tiež vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Bolo zistené, že mangán sa podieľa na vývoji plodu už v intrauterinnom živote.
Mangán tiež pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, teda škodlivinami.
Pri mangáne viac než inde platí, že čoho je veľa, toho je príliš. V určitej miere je pre zdravie potrebný, ale nesmie sa to prehnať. Vo svojom chemickom zložení je mangán ťažký kov, ktorého nadbytok škodí. Do takej situácie sa môžeme dostať napr. vplyvom škodlivého životného prostredia, keď dlhodobo vdychujeme mangán v okolí baní.
Mangán v potravinách
Hneď na úvod spomenieme, že mangán je súčasťou pitnej vody. Aj kvôli tomu je fajn poznať zloženie vody vo vlastnej studni, ak jej vodu pijete. Voda z verejných zdrojov vždy podlieha pravidelnej kontrole.
Mangán v potravinách nájdeme hlavne v celozrnných produktoch, ako sú obilniny, múky, vločky a výrobky z nich. Ďalej je mangán v strukovinách, semienkach a orieškoch. Zaujímavým zdrojom mangánu je napríklad kvalitné 100 % kakao a tiež morské plody.
Pozor na nadbytok mangánu
Príliš vysoké množstvo mangánu v strave sa z dlhodobého hľadiska môže prejaviť na nervovej sústave, prípadne postihne obličky a pečeň. K takým prípadom ale dochádza pomerne málo. Akútna otrava mangánom v prípade, že by sme sa mu vystavili v ovzduší, sa negatívne prejaví na dýchacom ústrojenstve. Ako sme ale spomínali, na pozore sa majte skôr vtedy, keď sa pohybujete v okolí baní alebo v oblastiach, kde sa mangán využíva na ďalšie spracovanie.
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: