Zázvor si vďaka svojej aromatickej, korenenej chuti našiel cestu aj do českej kuchyne. Jeho vynikajúce chuťové vlastnosti však nie sú tým jediným dôvodom, prečo by sme ho mali zaradiť do bežného jedálneho lístka – či už v podobe korenia, sirupu, čaju, tinktúry alebo výživových doplnkov.
Zázvorový sirup – pre všetky ročné obdobia
Výhodou zázvorového sirupu je jednoduchosť jeho prípravy a hlavne to, že v chladničke vydrží niekoľko týždňov. Sirup je možné pridať do čaju, zaliať horúcou vodou alebo v lete použiť ako šťavu.
Čo budete potrebovať:
• 500 g čerstvého zázvoru
• 500 ml vody
• 500 g cukru
• Šťavu z 1 citróna
Postup:
1. Zázvor olúpte a nakrájajte na tenké plátky, alebo drobné kocky. Použiť môžete aj hrubé strúhadlo.
2. Zasypte cukrom a zalejte vodou. Predtým, než dáte sirup variť, dôkladne premiešajte.
3. Varte na miernom ohni asi 30 minút – ak máte radšej silnejší sirup, dĺžku varu predĺžte.
4. Pridajte citrónovú šťavu a nechajte 24 hodín stáť.
5. Potom preceďte a hotový sirup nalejte do čistých pohárov. Tie skladujte v chladničke.
Alternatívou môže byť čajový koncentrát. Jeho príprava sa líši v tom, že zázvor sa varí samostatne a sladidlo (napríklad med) sa pridáva až po dovarení.
Kandizovaný zázvor – ako spracovať zázvor, aby dlho vydržal
Kandizovaný zázvor je nielen chutná, ale tiež zdraviu prospešná maškrta. Tento spôsob spracovania umožňuje zázvor dlhodobo uchovať a vziať si ho takmer kamkoľvek.
Čo budete potrebovať:
• 300 g čerstvého zázvoru
• Asi 500 ml vody
• 600 g cukru
• Štipku soli
Postup:
1. Zázvor olúpte a nakrájajte na tenké plátky cez smer vlákien.
2. Zalejte vodou tak, aby boli plátky ponorené, osoľte a priveďte do varu.
3. Po 5 minútach vodu zlejte.
4. Do kastrólika pridajte cukor, opäť zalejte vodou (už bez soli) a za častého miešania varte na miernom ohni asi 2 hodiny. V prípade potreby dolejte malé množstvo vody.
5. Potom vodu sceďte a zázvorové plátky usušte, prípadne ešte obaľte v cukre a nechajte na papieri na pečenie doschnúť.
6. Kandizovaný zázvor presypte do uzatvárateľného pohára.
Kandizovaný zázvor je skvelý spôsob, ako využiť jeho schopnosť podporovať (aj počas skorého tehotenstva) trávenie a prispievať k udržaniu komfortu počas cestovania.
Zázvorová tinktúra – kvapka stačí
Pozitívne účinky zázvoru je možné uchovať tiež v podobe tinktúry, ktorá sa vyrába zo zázvoru, čistého alkoholu a medu. Jej nevýhodou je dĺžka lúhovania.
Čo budete potrebovať:
• 200 g čerstvého zázvoru
• Kvalitný min. 40 % alkohol (napríklad vodku)
• Lyžicu medu
Postup:
1. Zázvor olúpte a nakrájajte najemno keramickým nožom.
2. Plátky natrite z jednej strany medom a vkladajte do vyvareného pohára.
3. Zalejte vodkou, pohár omotajte utierkou (na zamedzenie prístupu svetla) a nechajte na chladnom mieste macerovať aspoň 2 týždne.
4. Zmiešajte zázvor s alkoholom a prelejte do uzatvárateľného pohára.
5. Nechajte macerovať aspoň 2 týždne, ideálne na tmavom mieste. Pohár v priebehu tohto času raz za dva až tri dni pretrepte.
6. Po macerácii preceďte zázvor cez jemné sito alebo plátno.
7. Tinktúru prelejte do fľaštičky.
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: