Vápnik je minerálna látka, ktorú náš organizmus potrebuje pre mnohé rôzne funkcie. Podieľa sa nielen na normálnom stave kostí a aktivite svalov, ale tiež na energetickom metabolizme, zrážanlivosti krvi, trávení, delení buniek a na nervových prenosoch.
Množstvo vápnika v tele nezávisí len od jeho príjmu
Množstvo vápnika, ktoré telo dokáže vstrebať, ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov.
Prvým je množstvo vápnika v strave.
Ak máte v jedálnom lístku vápnika málo, telo sa prispôsobí a podporí jeho vstrebávanie. Použije na to špeciálny proces, ktorý sa aktivuje v tenkom čreve. Práve z tenkého čreva sa vstrebáva väčšina vápnika.
Množstvo vstrebaného vápnika závisí aj od konkrétnych potravín – z niektorých ho telo využije viac než z iných.
Za tretie je potrebné myslieť na to, aby telo dostávalo nielen dostatok vápnika, ale tiež vitamín D, ktorý prispieva k jeho prenosu v organizme a podporuje tak jeho vstrebávanie.
Čo sa deje s mužským telom po štyridsiatke
Dôvod, prečo muži často potrebujú s pribúdajúcim vekom zvýšiť príjem vápnika, súvisí s dvomi odlišnými mechanizmami.
1. Znižuje sa schopnosť tela využiť vápnik
S vekom klesá schopnosť organizmu vytvárať si vitamín D zo slnečných lúčov – a to nielen u mužov. Pretože vitamín D sa podieľa na vstrebávaní vápnika, môže to viesť k väčšej potrebe príjmu tejto dôležitej minerálnej látky.
2. Zvyšujú sa potreby organizmu na príjem vápnika
S pribúdajúcim vekom sa u mužov postupne znižuje hladina testosterónu. Testosterón pritom môže zdravie kostí (a teda potrebu vápnika) ovplyvňovať tak priamo (podieľa sa na svalovej hmote dôležitej na podporu kostí), ako aj nepriamo (jeho časť sa mení na estrogény).
Veríte mýtom?
V súvislosti s vápnikom je rozšírený mýtus, že jeho vstrebateľnosť je pri nízkotučných mliečnych výrobkoch nižšie než pri tých plnotučných kvôli obsahu tuku. V skutočnosti množstvo tukov vstrebateľnosť vápnika neovplyvňuje. Pravdou je, v odtučnených mliečnych výrobkoch je nižší obsah vitamínu D – a s tým už vstrebateľnosť vápnika úzko súvisí. Vitamín D je ale možné získať aj z iných než mliečnych zdrojov. K tým najvhodnejším patria tučné morské ryby.
Zdroj:
https://bezpecnostpotravin.cz/nutricni-aspekty-absorpce-vapniku/
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: