Zázvor: Účinky, ktoré musíte poznať

Zázvor je rastlina pochádzajúca z Číny, prirodzene sa ale vyskytuje aj v Indii, Japonsku, Strednej Amerike alebo na Cejlóne. Zázvor má intenzívnu chuť, preto si veľmi rýchlo našiel obľubu aj v českých kuchyniach a reštauráciách, kde sa používa na prípravu čajov alebo ako dochucovadlo jedál. Využitím v kuchyni ale jeho možnosti zďaleka nekončia. Ak píšeme o zázvore, účinky na zdravie sú tým, čomu sa musíme venovať na prvom mieste.

Zázvor: Účinky, ktoré musíte poznať

Väčšiu koncentráciu zázvoru môžeme nájsť v sirupoch, tinktúrach alebo výživových doplnkoch. Pre kulinárske účely úplne postačí zázvor sušený, čerstvý alebo nakladaný. Ten nakladaný sa tradične podáva k suši, sušený je výborný na ochutenie sladkých jedál a pečiva vrátane perníka a vianočného pečiva. Čerstvý potom poteší naše chuťové poháriky v hlavných chodoch. Pretože zázvor uľahčuje trávenie, skvelý je na odľahčenie ťažších jedál z bravčového alebo kačacieho mäsa. 

Zázvor: účinok, vďaka ktorému sa hodí pred cestovaním

Patríte k tým, ktorým nesvedčia dlhé cesty a pri ostrejších zákrutách musíte fixovať pohľad a zhlboka dýchať kvôli nevoľnosti? Potom skúste vymeniť žuvačku za zázvorové bonbóny alebo lízanky. Zázvor totiž nielen pomáha udržiavať normálne trávenie, ale tiež podporuje funkciu črevného traktu a žalúdka v ranom tehotenstve a pomáha potlačovať pocity nevoľnosti pri cestách autom i lietadlom.

Vedeli ste, že…

Sušený zázvor obsahuje až 6 % tukov, 9 % bielkovín, 70 % sacharidov, 8 % hrubej vlákniny, 12 % vody a až 3 % prchavých olejov?

Čaj z čerstvého zázvoru prospieva obranyschopnosti

Čaj z čerstvého zázvoru v zime nielen zahreje, ale pomôže tiež podporiť imunitný systém aj funkciu dýchacích ciest. Zázvor navyše pôsobí ako silný antioxidant a pomôže tak telu vysporiadať sa s oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Ak sa rozhodnete pre domácu prípravu čaju zo zázvoru, pripravte si čerstvý koreň. Ten nadrobno nakrájajte (alebo nastrúhajte) a nechajte povariť. V prípade, že sa ponáhľate, je samozrejme možné kúsky zázvoru zaliať horúcou vodou. Na ochutenie pridajte med a citrón. 

Bojujete s časom? Pripravte si dávku zázvoru, ktorá v chladničke vydrží až mesiac. 

Do hrnca dajte ľubovoľné množstvo zázvoru. Pridajte rovnaké množstvu krupicového cukru a vody. Povarte na miernom ohni minimálne 20 minút, ale čas môžete predĺžiť až na hodinu. Pridajte šťavu z citróna (nielen na ochutenie) a nechajte 24 hodín odstáť. Potom už stačí tekutinu scediť a uložiť do chladničky.  

Zázvorové účinky nielen na podporu imunity

Zázvor je všeobecne známy pre svoje pozitívne pôsobenie na imunitu, jeho účinky sú ale oveľa širšie. 

  • V každom ročnom období sa hodí jeho priaznivý vplyv na zvýšenie odolnosti voči únave a na posilňovanie vitality
  • Zabudnúť nesmieme ani na možný prínos obzvlášť pre ľudí vo vyššom veku. Tí určite ocenia schopnosť zázvoru pomáhať udržiavať kĺby pohyblivé aj jeho podporu svalov.
  • Prospešná pre zdravie môže byť pomoc pri udržiavaní normálnej hladiny cukru v krvi i priaznivý vplyv na srdce a cievy.
  • Už ste počuli o prostaglandínoch? Ide o skupinu lipidov, ktorá sa napríklad zúčastňuje zápalových a imunitných procesov alebo ovplyvňuje zrážanlivosť krvi. Na rozdiel od väčšiny hormónov telo vytvára prostaglandíny tam, kde sú práve potrebné. Vznikať tak môžu vo všetkých bunkách a telu pomáhajú vyrovnať sa s poranením alebo chorobou. Aj ich rovnováhu zázvor podporuje.


Zdroje: 

https://www.vyzivaspol.cz/zazvor/

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/zazvor/ 

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/581

FlexiMed Active balení

FlexiMed Active

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa